Etätyö ja verotus – oletko huomioinut kaiken mitä kannattaa listata veroilmoitukseen

Suomessa etätyön verotus perustuu pääasiassa siihen, missä maassa työntekijä fyysisesti tekee työtä. Jos työntekijä asuu Suomessa mutta tekee etätyötä ulkomaiselle työnantajalle, hänen verotus riippuu verosopimuksesta Suomen ja kyseisen maan välillä.

Yleisesti ottaen Suomi soveltaa asuinmaaperiaatetta verotuksessa. Tämä tarkoittaa, että jos asut Suomessa yli 6 kuukautta kalenterivuodessa, olet Suomessa verovelvollinen kaikista tuloista, myös ulkomailta saaduista tuloista. Jos etätyön tekeminen ulkomaille ei muuta asuinmaatasi, tulosi verotetaan normaalisti Suomessa.

Verotuksessa on kuitenkin poikkeuksia ja erityistilanteita, joten suosittelen ottamaan yhteyttä veroviranomaisiin tai veroasiantuntijaan saadaksesi yksityiskohtaisempaa ja ajantasaista tietoa omasta tilanteestasi. He voivat antaa sinulle parhaan mahdollisen neuvonnan ottaen huomioon oman tilanteesi, esimerkiksi työn luonteen, työnantajan sijainnin ja verosopimusten soveltamisen.

Etätyö ja verovähennykset

Suomessa etätyöntekijöillä voi olla mahdollisuus hyödyntää joitain verovähennyksiä, jotka liittyvät työskentelyyn kotoa käsin. Etätyö verovähennys ei välttämättä ole kerrottu aina kovin selkeästi verottajan ohjeissa ja sivuilla.

On kuitenkin tärkeää huomata, että verovähennysten saatavuus ja niiden määrä voivat vaihdella yksilöllisten olosuhteiden mukaan. Suosittelen aina konsultoimaan veroviranomaisia tai veroasiantuntijaa saadaksesi tarkempaa ja ajantasaista tietoa oman tilanteesi kannalta. Tässä on kuitenkin joitain yleisiä verovähennyksiä, jotka voivat koskea etätyötä Suomessa:

  1. Työhuonevähennys: Jos sinulla on erillinen työhuone kotona, jota käytät yksinomaan tai pääasiassa työntekoon, voit olla oikeutettu työhuonevähennykseen. Tämä vähennys kattaa osan työhuoneen vuokrasta, sähköstä, lämmöstä ja muista vastaavista kustannuksista.
  2. Työvälineiden ja -tarvikkeiden vähennykset: Voit vähentää työssä tarvitsemiesi tietokoneiden, ohjelmistojen, toimistolaitteiden ja muiden työvälineiden hankintakustannukset. Samoin voit vähentää tarvittavien toimistotarvikkeiden, kuten paperin, musteen ja kynien, kustannukset.
  3. Ateriavähennys: Jos etätyöntekijäsi eivät saa työpaikalla tarjottuja aterioita, he voivat olla oikeutettuja ateriavähennykseen, joka kattaa kotona valmistettujen työaikana nautittujen aterioiden kustannuksia.
  4. Matkakulut: Vaikka etätyötä tekevillä työntekijöillä ei yleensä ole matkakuluja työpaikalle, tietyissä tilanteissa voi silti syntyä matkakustannuksia esimerkiksi työmatkojen tai asiakastapaamisten vuoksi. Näitä kuluja voi olla mahdollista vähentää verotuksessa.

On tärkeää huomata, että verovähennyksiä koskevat tietyt säännöt, rajoitukset ja enimmäismäärät. Esimerkiksi työhuonevähennys edellyttää, että työhuone on tiettyjen vaatimusten mukainen. Lisäksi verovähennyksiä voi olla mahdollista saada vain osittain, jos työntekijä tekee osan työajastaan etätyönä ja osan työpaikalla. Suosittelen tarkistamaan veroviranomaisilta tai veroasiantuntijoilta.

Verottajalta:

Työhuonevähennys

Kun käytät omaa asuntoa työn tekemiseen tai olet vuokrannut erillisen tilan työskentelyyn, voit vähentää siitä johtuvia kuluja.

Työhuonevähennys kuuluu tulonhankkimismenoihin. Jos saat palkkatuloja, saat automaattisesti 750 euron vähennyksen. Verohallinto tekee vähennyksen puolestasi. Vähennys ei kuitenkaan voi olla suurempi kuin palkkatulosi määrä.

Ilmoita verotuksessa

Ilmoita tulonhankkimismenot verotuksessa vain, jos ne ovat yli 750 euroa

Työskentelet kodissasi

Kun työskentelet kodissasi, työhuonevähennys myönnetään lähtökohtaisesti kaavamaisin perustein. Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen.

Vähennys voidaan myöntää myös todellisten kulujen mukaan, jos esität niistä riittävän selvityksen.

Jos käytät työhuonetta vain maatalouden, metsätalouden tai elinkeinotoiminnan harjoittamiseen, ilmoita työhuonevähennys kyseisen tulon vähennyksenä. Näissä tilanteissa työhuonevähennystä ei siis ilmoiteta verokortille tai esitäytettyyn veroilmoitukseen.

Kaavamainen työhuonevähennys vuonna 2022:

Työhuonevähennys 920 euroa

  • Työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja käytät työhuonetta pääansiotulosi hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajat.
  • Teet etätyöpäiviä, ja ne ovat yli 50 % kalenterivuoden työpäivien kokonaismäärästä.
  • Työhuonetta on käytetty eri tulolähteiden tai tulolajien tulon hankintaan (katso esimerkki).

Työhuonevähennys 460 euroa

  • Käytät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulojen tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojen hankkimiseksi.
  • Teet säännöllisesti etätyötä, mutta etätyöpäiviä on enintään 50 % kalenterivuoden työpäivien kokonaismäärästä.

 Työhuonevähennys 230 euroa

  • Käytät työhuonetta ja hankit satunnaisia sivutuloja.
  • Teet etätyötä vain satunnaisesti.

Jos aviopuolisot käyttävät samaa asuntoa tulojensa hankkimiseen, kumpikin aviopuoliso voi tehdä yllä esitetyn mukaisen kaavamaisen työhuonevähennyksen.

Olet hankkinut työasunnon työn tekemistä varten toiselta paikkakunnalta

Jos sinulla on varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi käytössä työasunto ja vakituinen asuntosi sijaitsee yli 100 km etäisyydellä sekä työasunnosta että siitä varsinaisesta työpaikasta, jonka sijainnin vuoksi työasunto on hankittu, voit tehdä työasuntovähennyksen.

Olet hankkinut erillisen työtilan

Voit vähentää todelliset kustannukset (vuokra tai vastike), kun työtila on varattu yksinomaan työtä varten. Voit  vähentää myös muita kuluja (muun muassa sähkö- ja puhtaanapitokulut sekä mahdollinen kiinteistövero).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *